OSNOVNA ŠKOLA "SOLINA"


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sigpro has a deprecated constructor in /home/ossolina/public_html/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro.php on line 19

"DANI ZDRAVLJA" U PODRUČNOJ ŠKOLI "DOKANJ"

U sklopu projekta "Briga  o starim  licima-obaveza mladih naraštaja" koji se u projektu servisnog učenja odvija tokom školske 2014/2015. godine, a koji je podržao Fond za podršku otvorenim društvima iz Sarajeva je i projektna aktivnost "Dani zdravlja" u Područnoj školi "Dokanj".

Tako su,uz pomoć i podršku menadžmenta,uposlenici Područne škole "Dokanj" sve planirane projektne aktivnosti uspješno realizirali. Kako škola ima izuzetnu saradnju sa lokalnom zajednicom od pripreme do realizacije nije trebalo puno truda.

U organizaciji Doma zdravlja Tuzla, Udruženja žena Tuzle i Američke jevrejske humanitarne organizacije, 3.novembra 2014. naša škola je bila domaćin  projekta „Dani zdravlja za stanovnike ugrožene poplavama“.                        

Cilj akcije je bio obaviti što više besplatnih medicinskih pregleda.

Besplatno mjerenje šećera u krvi, masnoće, triglicerida i pritiska, samo su neke od zdravstvenih usluga koje su  građani naselja mogli obaviti. Osim pomenutog, pacijenti su mogli obaviti i razgovor sa doktoricom porodične medicine, djeca su mogla posjetiti pedijatra, a za ovu priliku na raspolaganju je bio i ginekološki, ali i mamografski pregled, vrlo važan u prevenciji očuvanja zdravlja žena. Mamografske preglede je osigurala Američka jevrejska humanitarna organizacija, s obzirom na izražen problem obolijevanja žena od karcinom dojke, od čega samo u BiH svake godine umre oko petsto žena. Žene Doknja i obližnjih naselja su prepoznale značaj ovakve jedne akcije, tj. zdravstvenih usluga na jednom mjestu, te su se u većem broju odazvale.Najveći broj pacijenata je bio starije starosne dobi.

Nela Hasić, regionalna direktorica programa „Osnaživanje zdravlja žena“, American Jewish Joint Distribution Committee rekla je:

 „Naš cilj je da medicinske usluge dovedemo u zajednicu....Doktori se danas posvjećuju pacijentima, daju im savjete, čak i one za koje oni ne pitaju u razgovoru, u jednoj opuštenoj atmosferi, kao što vidite, mi smo insistirali da danas doktori nisu u bijelim mantilima..."

Mujesira Haman, predsjednica Udruženja žena Tuzle za novinare je rekla:
„Mi smo dobili u našem kantonu sto pedeset besplatnih mamografija u područjima koja su ugrožena poplavama i klizištima. Idemo prema stanovništvu koje je doživilo neke traume u maju i junu“.

Za sve one koji su iskoristili priliku i obavili zdravstvene preglede značajno je da su nalaze dobili na licu mjesta, osim nalaza mamografije koji će na njihove adrese stići putem pošte.

Učenici su sa svojim učiteljima  Leonom Milošićem i Amelom Petričević pripremili prigodan program koji su izveli za organizatore i posjetioce, a dio programa zabilježila je i kamera RTV Slon koji je,istog dana,u emisiji "Crno i bijelo"i emitovan.

Čestitke,koji su za ovu prigodu,izradili učenici od prvog do četvrtog razreda uručene su organizatorima kao i posjetiocima.Svi su na reveru nosili roze vrpcu kao znak podrške ženama oboljelim od karcinoma dojke, a koju su takođe pripremili učenici.

Tako su učenici i kroz ovu projektnu aktivnost imali priliku učiti kako biti aktivni član lokalne zajednice i kako brinuti o njenim starim članovima.

Na licima starih tog dana nije se vidjela zabrinutost od liječničkog pregleda i dijagnoze jer se školom osjetila i širila pozitivna energija-energija dobrodošlice domaćina i humanosti organizatora,kao i dječije razigranosti i veselja.Pozitivnom ozračju doprinijeli su i predstavnici udruženja "Osmijeh za Osmijeh" koji su malene pacijente naučili novim igrama i pjesmama.

Za svoj rad i trud dobili smo sve pohvale što nam daje snage i volje da nastavimo stazicom kojom smo krenuli-pokrenuti mlade da brinu o starim i pokrenuti stare da budu što aktivniji u lokalnoj zajednici.

Ponosni smo da smo bili domaćini ovakvog velikog,humanog projekta.